Natječaj za zbornik priča književne fantastike

Portal „Očaravanje“ i časopis „Sapphoart“ raspisuju književni natječaj za uvrštavanje u elektronički zbornik priča književne fantastike.

Žanr književne fantastike počinje se ostvarivati u vrijeme romantizma kao odgovor na strogost književnosti klasicizma koja za svoj vrhunski ideal postavlja razum. Romantičari uviđaju da taj razum nije svemoguć te da ne može racionalno objasniti čak ni fundamentalne filozofske fenomene postanka svemira ili života. Upravo u te pukotine zadiru oni koji prednost daju iracionalnom i imaginarnom.

Žanr književne fantastike zasigurno bi se uspio snažnije razviti da krvavi ratovi i prvi stadij kapitalizma nisu skrenuli interes ljudi na ono realno i svakidašnje; na surovu stvarnost u kojoj je puko preživljavanje postalo važnije od duhovnosti i maštanja. S druge strane, neslućen zamah razvoja znanosti i tehnologije pružit će neiscrpno područje tema i sadržaja bezbrojnim djelima koja danas nazivamo književnom znanstvenom fantastikom.

Ovim natječajem ne želimo ograničiti pisce fantastičnih priča. Neka i dalje rone u duboke slojeve svojih svjetova i na svoj način propitkuju stvarnost. Neka prodiru u ono što nazivamo fikcijom, u što ne vjerujemo, a ipak smatramo mogućim, u ono u što vjerujemo, a dozvoljavamo da je nemoguće. Pojavi se nekada nešto neobjašnjivo, nešto što onda pripišemo halucinaciji, zabuni uma,  nepojmljivom, okultnom…

Od autorica i autora koji prednost daju duhovnoj fantastici očekujemo da svoju fikciju prikažu razložnom i mogućom, od autora okultnih priča očekujemo da ispričaju nešto  što se, sukladno važećim zakonima fizike, nikako nije moglo i smjelo dogoditi, a dogodilo se zahvaljujući šestom čulu, telepatiji, psihokinezi i sl. a od znanstvenih fantasta tražimo da njihova kontemplativna kreacija ne narušava općeprihvaćena načela prirodnih znanosti. I najvažnije… budite zanimljivi!

Lektorirane priče (na A4 formatu, razmak između redaka normal, Times New Roman, font 12) šaljite na adresu: [email protected] do 15. 12. 2021.

Na vrhu dokumenta navedite svoje ime i prezime, državu u kojoj živite i e – mail adresu.

Priče ne smiju biti duže od 10 stranica i ne smiju biti objavljene u nekom zborniku.  Ukoliko imate dara za crtanje/slikanje, slobodno nam priložite i ilustraciju vlastite priče.

Radove ne honoriramo.

Za plagirane sadržaje ne odgovaramo.

Izborno povjerenstvo:

Marija Juračić, prof.

Zoran Hercigonja: mag.edu. inf.

Josip Ergović, prof.

Objava: 12.IX. 2021.

8 komentara za "Natječaj za zbornik priča književne fantastike"

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.