Žene, sretan vam 8. mart

Povezana slikaleptirica

Nekada mi je, još u onom društvenom uređenju, proslava 8. marta znala ići na živce. Suprug i kolege s posla donijeli bi cvijeće, čestitali, iskoristili bi priliku da izljube ljepši dio čovječanstva, a onda bi oni, muškarci,  obavezne  domjenke slavili duboko u noć.

Kada čovjek ima neko stečeno pravo, zavarava se da ga ne može izgubiti, da je ono stalno i vječno pa čak ni ne shvaća kada ono biva ugroženo. Od rođenja sam biće koje ima jednaka prava kao i muški dio populacije. Nije uvijek bilo tako i danas cijenim to pravo koje su krvlju i životima izborile neke velike žene.

Kakva je perspektiva da žena zadrži svoja ljudska i prirodna prava? Procijenite sami.

Na velikom dijelu ove naše zemaljske lopte, žena je biće drugoga reda,  netko kome je strogo određena društvena uloga  koju mora  ispuniti i za čije se mišljenje ne pita. Ako mislite da je to neki drugi svijet koji s našim načinom života nema nikakve veze, varate se. Negativne silnice usmjerene prema ženama lako se šire i samo je pitanje vremena kada bi neko njeno pravo moglo biti ukinuto, a zatim i kriminalizirano.

Nerijetko se i u do sada civiliziranoj Europi javljaju moćne grupe koje na različite perfidne načine žele dokazati inferiornost žene u raznim oblicima života i potrebu ograničenja njenih sloboda.

Zato, žene, sjetimo se s poštovanjem onih žena koje su izborile našu prirodnu ravnopravnost i ne vjerujmo društvima koja, bez obzira na bogatstvo i razvijenost, u svojim zakonima imaju različite kriterije za  spolove. Sretan vam 8. mart, Dan žena!

 

12 komentara za "Žene, sretan vam 8. mart"

 1. Gordana Majdak
  08/03/2017 at 6:59 am Permalink

  Mnoge žene su hrabre i ne boje se živjeti onako kako žele, te disati punim plućima i u društvu koje ih ponekad guši. Mnoge od njih spremne su izvući se iz strogog patrijarhalnog ustroja, prihvatiti ogromne životne izazove, hrabro se držati svojih uvjerenja i napraviti nešto od svog života. Takve žene ohrabruju.

  Mihaela, lijep tekst i neka nam je svima sretan ne samo ovaj dan, već i svaki drugi. Osobno želim svim ženama da uživaju u ljubavi, da se ostvare na svim područjima koje ih privlače i da uvijek budu svoje i zadovoljne svojim izborima, te da se ne daju pokolebati. I neka malo više vole i čuvaju …sebe.

  Pozdrav velik k’o kuća! 🙂

 2. Mihaela
  08/03/2017 at 7:11 am Permalink

  Istina, Gordana. Žena se može boriti protiv predrasuda, ako je zakon države na njenoj strani, ali ako propisuje nejednakost, onda se nju automatski kriminalizira za njezin čin. Jedno je osuda javnosti, a drugo progon. Sjeti se onih društava gdje još ženu bičuju jer je bila silovana..

  Kako kapital takvih društava stiže u Europu, s njime stižu i ti, nama strani, svjetonazori.

  http://www.jutarnji.hr/arhiva/kaznjena-jer-je-silovana/3855018/

 3. Krebs
  08/03/2017 at 9:12 am Permalink

  Ovdje se bore zene za pravo , koje su izgubile vec dugo prije, za istu placu.
  Tako isto i u Austriji. Zakosno je da se o tim temama raspravlja danas kao da se nismo izborile nikada za ravnopravnost polova.Misljenja sam ako zena uspije u svome domu da bude priznata , postivana i voljena od ukucana tad je uspjela !
  SRETAN NAM PRAZNIK

 4. Tatyana
  08/03/2017 at 9:45 am Permalink

  Mihaela, smisao ovog dana ne smije se zaboraviti, niti žene koje su svojim radom doprinijele na svim područjima života – od znanosti, umjetnosti, pa sve do “uobičajene” uloge koja joj dodijeljena, –
  od mjesta u obitelji, položaja u društvu i svih stereotipa koje je morala mijenjati kroz stoljeća. Žene su olako zaboravile svoju ulogu u stvaranju povijesti! U današnjem društvu i na tržištu rada nisu jednako plaćene za isti posao u istoj struci, s istim obrazovanjem! Nasilje nad ženama danas neću spominjati jer to je tema koja me jako rastužuje 🙂
  Žena je snaga – snaga rađanja 🙂
  Hvala Mihaela za ovaj nadahnuti tekst!
  Sretan vam 8. mart, drage žene!

 5. Mihaela
  08/03/2017 at 10:31 am Permalink

  Nisam feministica, ali danas vidim koliko je njihova uloga važna. Novine na današnji dan donose slike i intervjue s mnogim političarkama- gradonačelnicama i lijepo je to pročitati, ali još bi bilo ljepše kada bi žene masovno imale jednak društveni status i ne samo na papiru, kada bi imale logistiku za odgoj djece, bile jednako plaćene za isti posao, kada bi sačuvale svoja teškim trudom stečena prava. 🙂

 6. Lav
  08/03/2017 at 1:06 pm Permalink

  Žene, ovaj je muškarac uvijek na vašoj strani. Sretan vam praznik, moje dame:)

 7. Suzana Marić
  08/03/2017 at 1:19 pm Permalink

  Najprije da zahvalim Lavu 🙂 Drage žene , slažem se u potpunosti sa vašim komentarima i čestitam vam naš dan . Budite hrabre, voljene ,ne potlačene,
  budite majke ,budite žene .

 8. Murtulica
  08/03/2017 at 1:32 pm Permalink

  LAVE, pravi si kavalir, hvala ti 🙂

  Hvala Mihaela, uživaj u ovom i svakom drugom, danu!

  Lijep pozdrav 🙂 🙂

 9. Dragica Meyer
  08/03/2017 at 4:41 pm Permalink

  Ma koliko sada mnogi kritikuju bivši sistem, zahvalna sam, da sam u njemu odrasla!
  Žene su imale potpunu ravnopravnost, isto pravo glasa, školovanja, plata, i nikada više nisu žene bile cenjene, nego tada. Kao dete sam se kod kuće borila za moje mesto i prava, crna ovca od malih nogu, haha! Sa dvadeset godina sam podigla sidra, i svojim putem. Tek tada su moji roditelji shvatili, da su sin i ćerka iste važnosti i ravnopravni!
  Zato drage žene sveta, borite se i ne dopustite da budemo građanke drugog, ili nižeg reda!
  Srećan praznik svim ženama!
  Lav je pravi džentlmen lavljeg srca, hvala!! 🙂

 10. Pejak Mirjana Peki
  08/03/2017 at 5:37 pm Permalink

  Sretan 8. mart

 11. Aljoša
  08/03/2017 at 7:37 pm Permalink

  I ja sam na strani žena, a imam li drugog izbora 🙂

 12. Mihaela
  08/03/2017 at 7:44 pm Permalink

  Bravo, Dragice. Čista istina. Nije važno da sredina bude na strani žena, važno je da ih društveni zakoni priznaju kao ravnopravna bića.

  Aljoša, a kako bi mogao drugačije:)

Moraš biti prijavljen da bi komentirao.